Syntetisk cannabis er i gjære(n)

Syntetisk cannabis er i gjære(n)

Det internasjonale markedet for cannabis vokser i takt med liberaliseringen av lovene rundt om i verden. Den økonomiske spekuleringen vokser klart raskest og den kommersielle interessen for å bli en del av verdikjeden til cannabis er stor både blant selskaper og privatpersoner.

Globale konsern, små oppstartere, jobbsøkere og småsparere satser på markedet for cannabis og at veksten vi ser i dag bare er begynnelsen. At det finnes ett og flere markeder for cannabis er det ingen tvil om men nå som cannabis går «mainstream» enkelte deler i verden lurer man på hvem som blir den neste Starbucks, McDonalds eller Heineken innenfor cannabisindustrien. Hvem klarer å selge mest til flest til lavest pris? Eller, hvem får til å levere cannabisprodukter til svimlende lav produksjonskostnad?

Dette spørsmålet opptar mange og har skapt bekymringer hos de som frykter at legalisering og normalisering av cannabis er skadelig, men også de som ønsker legalisering velkommen er bekymret for at en overkommersialisering av cannabis vil skade kvaliteten på planten og produktene. Tro det eller ei så finnes det mange cannabisentusiaster som ikke er like entusiastisk over at cannabis blir en del av storsalgkapitalismen, hvor kvantitet over kvalitet er den gjeldende norm.

På den andre siden finner vi selskaper og investorer som liker tanken på at marginen for cannabisfortjeneste kan bli enda større.

Akkurat nå ser det ut til at disse spådommene kan bli et faktum etter at forskere ved UC Berkeley i California tidligere i år klarte å produsere cannabinoider (virkestoff i cannabis som f.eks THC) uten å involvere selve cannabisplanten. Ved å bruke gener fra cannabis har de klart å få gjær til å produsere THC og CBD, de to mest studerte og kjente cannabinoidene i cannabisplanten, fra sukker.

Eksperimentet viser potensiale for produksjon av cannabisprodukter som er billigere og mer forutsigbar enn mange hadde sett for seg. De største globale cannabisaktørene har de siste årene kjempet intenst om å sikre store dyrkeområder for cannabisproduksjon i storskala. Nå kan det se ut til at mye av produksjonen kan finne sted inne på fabrikker og laboratorium.

Hvorvidt dette er positivt eller negativt for det globale cannabismarkedet kommer nok helt an på hvem du spør og hvordan man velger å se på det. Mange hevder at man kan ikke lage gode cannabisprodukter uten å bruke hele planten, og flere studier støtter påstanden om at f.eks den medisinske effekten er best når hele planten tas i bruk.

Samtidig kan metoden gi tilgang på cannabisprodukter som er helt fri for potensiell forurensing fra dyrkeomgivelsene og som er produsert helt uten sprøytemidler og strålebehandling i prosessen. I mange sammenhenger hvor én eller få cannabinoider er ettertraktet i markedet kan dette potensielt gi store fordeler, ikke bare økonomisk for produsentene men også for konsumentene både helsemessig og økonomisk. For miljøet kan det også gi en gevinst å produsere virkestoffer fra cannabis «i gjæren» fordi prosessen er mindre tid og energikrevende.

Denne utviklingen er åpenbart i startfasen og det vil ta år med forskning og testing før slike produkter er klar for butikkhyllene men utviklingen i cannabismarkedet skjer utvilsomt raskt. En ting er sikkert, dette er bare begynnelsen for cannabisindustrien.

————————

André Nilsen, Styreleder - Normal Norge