Hvordan skal Norge forholde seg til den globale cannabis-reformen?

Hvordan skal Norge forholde seg til den globale cannabis-reformen?

Hvordan normalisering kan bidra til kulturvekst

I Norge har vi streng regulering når det gjelder reklame for rusmidler og det er ikke lov å reklamere for Alkohol eller Tobakk. Vi har vinmonopol med satte grenser på hvor sterk alkoholen kan være (maks 60 %) i tillegg til regulerte åpningstider og aldersgrenser. Tobakk og snus kan kjøpes på de fleste dagligvarebutikker og kiosker, og snart får man kjøpt dampepenn med nikotin i.

Man kan spørre seg om denne strenge politikken har hatt noen innvirkning på nordmenns forbruk av alkohol i det hele tatt? Det er nå vitenskapelig bevist at alkohol er mer helseskadelig og avhengighetsskapende enn cannabis.

Kilde Aftenbladet>>

Vi kan spekulere i om det kanskje er mer kulturelle årsaker, globalisering og raskere kommunikasjon som har gjort at salget øker. For selv om vi ikke får reklamer direkte, så vil det alltid være annonseringer i sosiale medier, i film, musikk, spill, fester og festivaler.

Det er umulig i dag å unngå å se en film, serie eller memes på youtube hvor det nytes alkohol, tobakk, cannabis, kokain, dmt, mdma, psilocybin osv.

Det som nå skjer er normaliseringen av cannabis og dette har blitt en stor og etablert kultur i USA, Canada, Youtube, Instagram, Snapchat, Darknet, TikTok med mer.

 

Musikk har også vært en drivkraft i den pågående kulturendringen vi ser i dag og vi har hørt uttrykk som *Hit the dab with Wiz Kalifa* eller *hit the bong* Dette gjør det *kult* og både ungdommer og voksne følger med på trenden. Mennesker er sosiale dyr og i et miljø hvor båndet er sterkt vil det kunne forekomme sosialt bruk av cannabis, men det trenger ikke nødvendigvis være cannabis eller andre rusmidler. Man er i en sosial boble og man opplever positivt samhold med likesinnede.

Det er bare å ta en titt på all musikken, den er med på å spre budskap, samt det er kultur, mennesker som er sosiale dyr som sprer sitt budskap, komikere som spøker og lage morsomme historier osv. Der er uheldig med informasjon som spres om stereotype stonere som ikke vil gjør noe verdens ting. Det finnes veldig mange dyktige mennesker som har bidratt til teknologi, vitenskap og forskning på tross av at de bruker cannabis og kanskje noen andre psykedeliske stoffer.

I land som USA, Uruguay, Canada og Mexico reguleres markedet og det er økt kommersialisering med mindre farlige stoffer som f.eks. cannabis

Det som er bra med regulering er at man kan fokusere på skadereduksjon ved bruk av cannabis. Det å røyke planten er nok den mest skadelige metoden, men det finnes mange andre måter å bruke det på. Og man kan ved regulering kontrollere innhold og kvalitet slik at man er sikker på hva man faktisk får. Det som kommer til bli mer og mer oldschool  å ta seg en joint. Det som er og kommer til å bli mer og mer populært, er vaporisere. Det selges bøtter og spann av disse. Kina produserer en del av disse og selger dette til vestlige land, men det er også en del amerikanske, europeiske selskaper som produserer dette.

I vaporiser bruker man olje ferdig utblandet med forskjellige smaker akkurat som du får en vape-pen nå med eller uten nikotin, kan man også bruke vaporiser til cannabsi-olje. Temperaturen er viktig for å aktivere stoffene i cannabis 190 til 230 grader celcius.

Det vil også bli mer og mer vanlig å innta cannabis via drikke eller bakst og man vil se restauranter eksperimentere mer og mer. Der er jo allerede et show på Netflix som heter Cooking on High

Gummy bears, snop, drinkables blir mer og mer vanlig.

 
Foto:  Leafy.com

Foto: Leafy.com

Foto: Leafy.com

Foto: Leafy.com


Vi vet allerede at enorme etablerte selskaper som Coca Cola, Budweiser, Heineken, Marlboro og  Corona har store planer. De har jo allerede kjøpt seg en del av kaka da dette komme til å bli en trillion dollar business. På bildene over kan du se litt av utvalget som er eller kommer på markedet.

Her kan du lese mer om planene til de forskjellige selskapene: Budweiser, Heineken, Marlboro, BBC Business.

Vi kan sammenlikne denne tidlige fasen av  cannabislegalisering med det vi så på før i tiden  under *The Rush*. Nå kan vi kalle det *The Green Rush*

USA har også nå legalisert industri-hamp, den ikke-psykoaktive planten, men denne har super sterke fibre. Industrihamp brukes til å lage hus, isolasjon, nedbrytbar bioplastikk, klær og masse mer.

Kilde>>

Hva vil skje når alt dette her blir spredd i alle kanaler i sosiale medier, filmer serier og utsalgs plasser. Det kommer til å eksplodere med informasjon i på nettet, og det gjør det allerede.

Hva skal Norge gjøre da? Prøve å sensurere nettet, film, media, sosiale medier? Skal Norge bli et innelukka land som sensurerer og selektivt velger informasjon man vil dele med folket?

Dette vil ikke fungere og informasjon vil alltid spres, folk vil alltid prøve å se forbi sensur, enten via vpn eller via andre kanaler.

Hvis ikke Norge regulerer markedet, vil etterspørselen vokse og det svarte markedet kommer til å eksplodere. Cannabis er allerede vel etablert i samfunnet og et akseptert rusmiddel, som mange vil si.

Man kan ikke stoppe informasjonsflyten i media.

 

Det er trist at feilinformasjon og skremselspropaganda har blitt spredd hittil. Hva skjer når ungdommer og voksne finner ut at de har blitt lurt og feilinformert? De vil jo miste tilliten.

Det er sørgelig å innse at man egentlig ikke er fri til å bestemme over sin egen kropp, at man har blitt feilinformert og blitt indoktrinert til å å tro på alt dette. Når man kontrollerer informasjon så kontrollere man mennesker.

Vi må lære oss kritisk tekning og vi må lære oss å legge evidentbasert forskning til grunn når vi skal ta avgjørelser om hvor vi står i slike viktige og vanskelige saker, men det er det som er aller viktigst at vi gjør, er å bruke og spre rett informasjon. Ikke informasjon basert på egne holdninger, redsler og fordommer.

Det må deles riktig informasjon om rusmidler, informasjon om faktiske potensielle skader og informasjon om positive effekter.  Da kan man ta valget selv siden det er vår kropp.

Avhengighetsproblematikk har oftest underliggende årsaker.

 Man kan se tilbake til Vietnam krigen.

Unge soldater brukte sterke rusmidler, men hvorfor gjorde de det? Det var jo grunnet omstendighetene rundt krigen, og de hadde det forferdelig. Men hva skjedde så når de kom hjem til sin familie?

De fikk hjelp, de hadde noen rundt dem til å ta vare på seg.

Hjelp medmennesker, ikke straff dem.

Legaliser, reguler og ikke minst ta vare på hverandre.

Signert Anonym

 

Få vite om hva skjer

* indicates required