Møt Howard Marks aka «Mr. Nice»

Howard Marks. Foto: På Høy Tid Ved hjelp av 43 forskjellige identiteter, smuglet han tonnevis med hasj og marihuana på 80-tallet, han samarbeidet med organisasjoner som IRA, M16, CIA og Mafiaen, sonet syv år i et av USAs hardeste fengsler.

Våren 2004 opptrådte han for fullsatt sal på Parkteateret i Oslo. Etter showet tok På Høy Tids to korespondenter en prat med med Howard Marks, bedre kjent som Mr. Nice.

Hva synes du om Norge? Er det første gang du er her?

– Nei, det er andre gang. Jeg var her i 1998 for å gjøre et show på Rockefeller. Jeg liker Norge, spesielt naturen og menneskene. Jeg liker ølet veldig godt, men jeg er litt usikker på myndighetene. Det virker ikke som de liker narkotika.

Kommer du snart tilbake?

– Hvis jeg blir spurt om å gjøre et show, så klart, ja. Jeg vil gjerne besøke Nord-Norge sommertid.

Du har en veldig solid utdannelse, innen- for atomfysikk og filosofi fra Oxford universitetet, allikevel har du valgt en uortodoks karriere, hvorfor det?

– Jeg er utdannet atomfysiker. Ville du ha gjort den jobben? Jeg tror alle er glad for at jeg ikke er atomfysiker, inkludert britiske myndigheter.

Hva er ditt standpunkt på cannabis, og hvorfor har du valgt å promotere det?

Jeg tror oppriktig at cannabis ville vært tryggere for samfunnet hvis det ble legalisert og regulert. Jeg promoterer ikke cannabis. Jeg bryr meg ikke om folk bruker narkotika eller ei. Men jeg bryr meg om de blir straffeforfulgt av myndighetene hvis de velger å bruke narkotika.

Angrer du på noe ved din tidligere livsstil?

– Overhodet ingenting.

Her i Norge holder en rekke mennesker fast ved trappetrinnsteorien – at hasj kan føre til hardere stoffer. Har du noe du vil si til disse menneskene?

– Det finnes ikke to komplett ulike stoffer i verden hvor det å ta og nyte ett av dem, får deg til å ville ta det andre. Ideen om at det å ta naturlig, grønn urt ville få deg til å ta et syntetisk, hvitt pulver lagd i laboratorium, er fullstendig galskap. Ingen form for cannabis leder til heroin.

Så klart hvis marihuana og heroin blir solgt på samme sted, så finnes det en mulighet for at kun heroin er tilgjengelig på ett gitt tidspunkt, så marihuanarøykeren kanskje ville kjøpt det i stedet. Men dette skjer bare hvis marihuana er illegalt. Så trappetrinnsteorien er kun delvis sann under forutsetning av at man har et forbud.

Har du noen ideer om hvordan vi kan forhindre at mindreårige bruker cannabis?

– Ved å legalisere. Da kan eventuelle farer bli åpent diskutert med lærere, foreldre og leger. Mange ting er lovlig med aldersbegrensning, vi er vant til det.

I England, hvor cannabis nylig ble avkriminalisert, er det estimert at 50% av all cannabis er hjemmedyrket. Er smuglig mindre lønnsomt nå til dags? Det er like lønnsomt som alltid. Etterspørselen er fortsatt stor.

Mye av dyrkingen blir gjort av eldre mennesker. Har du noen tanker om hvorfor eldre mennesker kanskje tar over dop-markedet?

– Visdom og erfaring.

Hva er ditt standpunkt på hardere stoffer?

Det samme. De ville alle vært tryggere for samfunnet hvis det ble legalisert og regulert.

Howard Marks. Foto: På Høy Tid